Cuprins
Recunoașterea prezenței calcarului în centrală și instalație termică nu este dificilă. Se întâmplă brusc și implică o intervenție imediată. Apa caldă menajeră începe să curgă cu presiune minimă, ceea ce face imposibilă utilizarea. De obicei, se întâmplă aproape întotdeauna în momentele în care te aștepți cel mai puțin: la duș, în zilele de sărbătoare sau seara, când tehnicienii de service nu pot interveni.
Din acest motiv, este bine să respectați toate regulile bune privind întreținerea centralei și a instalației termice, pentru a preveni calcarul și coroziunea și pentru a asigura o viață mai lungă a acestora.
Cauza apariției calcarului în cadrul unei instalații termice
Apa menajeră este definită ca fiind „tare” atunci când sunt prezente cantități mari de săruri de calciu și magneziu. Cu apă la o temperatură de peste 50°, începe un proces chimic în care aceste două elemente devin dure și corozive (calcar).
Calcarul din centrală este depus pe zone fierbinți și determină o reducere a schimbului de căldură și o obstrucție în trecerea apei, cu o creștere vizibilă a consumului.
Cum se elimină calcarul într-o instalație termică sau la o centrală?
Pentru a elimina calcarul după ce s-a format, există o serie de soluții, în funcție de tipul de centrală sau instalație termică, deși niciunul dintre acestea nu rezolvă problema direct la sursă (duritatea apei).
Dozatorul de polifosfat este o soluție care poate fi introdusă în sistemul de apă al centralei chiar la intrarea apei în acesta. Polifosfații eliberați de dozator ajută la prevenirea daunelor cauzate de calcar și la protejarea țevilor, supapelor și, în general, a tuturor componentelor centralei.
Utilizarea filtrelor magnetice care rețin impuritățile și microparticulele solide (nisip și metale). Aceste filtre sunt extrem de rezistente la apă, chiar și la temperaturi ridicate, și sunt capabile să rețină sărurile de calciu prezente în apă și să prevină coroziunea. Aceste filtre de calcar sunt esențiale, pe lângă centrală, și pentru a proteja sănătatea întregii instalații termice.